40= plucking pheasants since 2017
Online: 0  •  Vizitatori (24 ore): 2
CG • 11-Mar-2021

Dragii Moșului, sunt nervos&invidios! Colegul și (ex?)prietenul Papu Dilu a încasat 15 laicuri babane la aniversară, deci simt nevoia si eu să contribui la Statuia Fumăciosului Necunoscut cu experiența personală. Dacă se indură careva si de mine cu vreun laic, să fie primit, îl trec pe acatiste la "binefăcători":

Era prin Anul Domnului '79, la doi ani după Ultimul Mare Cutremur, care ni l-a răpit, între alții, pe Maestrul Toma Caragiu, și el mare fumător. Nu știu cum se făcuse dar din pricina prostiei personale și a unei dibăcii perverse femeiești ajunsesem să fumez. Comandanta noastră de UTC din liceu, Gina, pentru care aveam sentimente aprige și vinovate, m-a învățat să bag prostia aia în gură, pe care n-am lăsat-o până n-am bătut recordul de-un pachet pe zi. Este absolut neverosimil cum maică-mea nu m-a dibuit, singura explicație logică fiind aceea că taică-meu rădea 2 pachete daily, având deci dominația olfactivă asigurată.

Era o vreme bună pentru fumători in vremea aia, la tutungeriile și dughenele de la orice colț de stradă se găseau țigări de calitate, făcute la mama lor acasă, nu ca acum, pe vapoare: Dunhill și Rothmans (ambele cartonate, parcă le văd, 21 de leuți pachetul!), Marlboro, Peter Stuyvesant, John Player Special si alte mari delicii, inclusiv popularele Gauloise franțuzești, care te trăzneau în moalele capului!

Cum banii însă nu prisoseau, mă orientasem spre mărcile albaneze (DS, Arberia, Kruja😍!!!), chinezești (Ancient Porcelain, Double Horses, Torch) si spre cele rromanes, băștinașe: Amiral, Snagov si, mai ales, Bega - o țigară de pe meleagul care avea să-l adopte, multe decenii după, pe colegul si prietenul nostru @Florin78.

Ba chiar, pe perioada unei tabere de iarnă petrecute la Sinaia, ajunsesem la recordul de 2 pachete pe zi. Tovarăș de blestemății îmi era Ovidiu, mort ceva mai încolo, la 30 și ceva de ani, în urma unui atac de cord: workaholic, între corifeii advertisingului autohton, ajunsese să suplinească cu țigări lipsa hranei și odihnei.

In ziua in care s-a isprăvit tabăra si am plecat cu acceleratul din gara Sinaia spre Gara de Nord, am cumpărat cu bunul meu amic un pachet de "Snagov" de la tutungeria de pe peron. Când am ajuns, am aruncat pachetul cartonat, gol, la un coș de gunoi. Deci în 2 ore si jumătate am 'sudat' 10 țigări fiecare. Eram răcit cobză, aveam un gust sălciu crunt in gură, am bolit 2 săptămâni, după care n-am mai fost în stare să pun vreo țigară în gură, ceva ani.

In facultate firea mea căzută a mai avut ceva zbateri, doar că aleasa inimii a avut un punct de vedere tranșant: "alege, eu sau scrumiera".

În '89, cu prilejul îndeplinirii datoriei militare către Patrie&Popor, am mai avut o recidivă când, după nopțile sinistre de 21-22-23-24-25 decembrie, am atins din nou recordul de 2 pachete/zi. De Carpați si Naționale, ambele fără filtru. Finalul experientei mele de fumător s-a consumat tot atunci, la o vizită săptămânală, cam ca la pușcărie, a fost simplu. Veniseră maică-mea si Șefa la unitate, cu niște merinde si schimburi, Șefa mi-a surprins degetele îngălbenite de nicotină, s-a uitat lung la mine, n-a scos o vorbă...si mi-a fost de ajuns. Când am ieșit ultima oară pe poarta unității 01726 eram a free man. De viciul fumatului...

Papagalul Diliu:

Acum exact 10 ani, pe 11 martie 2011, aproximativ pe la ora asta, am luat o decizie pe care, dintre cei care ma cunosteau, doar eu am crezut ca sunt in stare sa o si duc la capat. Aceea de a ma lasa de fumat. Pe la ora 8 fumasem, iar in timpul scurs dupa "ultima tigara" luasem decizia ca a fost chiar ultima. Pe vremea aia redusesem deja numarul de tigari fumate pe zi. Eram "doar" cam la un pachet - un pachet si jumatate pe zi.

Nu stiu cum este in cazul altor substante care dau dependenta, dar pot spune, dupa 10 ani in care am fost "clean" total (altii reusesc, dupa o anumita perioada sa mai fumeze cate o tigara si totusi sa nu o ia de la capat, dar la mine, chiar si acum, sunt convins ca o singura tigara ar fi suficienta si as ajunge iar fumator) ei bine dupa 10 ani, inca mi se mai intampla noaptea sa visez ca m-am reapucat de fumat si sa ma cert in vis ca am fost slab si am cazut iar in patima respectiva. Am discutat si cu altii care s-au lasat de fumat si cica visul respectiv este recurent la foarte multi fosti fumatori, mai ales daca au fost impatimiti, ca mine. Ceea ce inseamna ca porcariile astea pe care le bagam in noi, lasa urme mult mai adanci decat credem.

La Multi Ani Papagalule!